Renovera ladan, del tretton + så ärter

Dagen började med att så gråärter och bondbönor.
Läs mer om dessa här.

20160505_075629446_iOSEfter att ha räknat utsädesmängd och plats förbereddes jorden genom lätt krattning med järnkratta. En fyra meters rak bräda fick bli rätpunkt. Brädan lades ut, och en radhacka modell äldre (18×8) hämtades från redskapsboden. Man drar hackan på högkant (ungefär som att plöja) efter brädans kant för att få en rät och fin linje att så i. Såningsdjupet blir mellan sex – tio centimeter.

20160505_091556314_iOS

Sättavståndet mellan gråärterna blev ungefär 12-15 centimeter, och en bondböna mittemellan. Bönorna sås tillsammas med ärtorna för att hjälpa till att stadga varandra.


Det blev 11½ rader med gråärt samt bondböna och 4½ rad med bara gråärt, ungefär 70 meter totalt. De gamla radhackorna fungerar ännu – över 100 år gamla, handsmidda. Enebuske-skaft som på något sätt är både mjuka och hårda efter att ha blivit impregnerade med svett och damm under många år.


De nya raderna skymtas längst ner i täppan.
20160505_143648280_iOS


Under tiden jag och Claes sådde, målade Holger, Wiggo och Christine ladan och porten med ett lager grundfärg.


När detta var klart körde jag, Holger och Wiggo till Elins hage och jordfräste de små tegar jag plöjde i slutet av detta inlägg.


Drängen somnade i traktorn, som vanligt.


20160505_131849148_iOS

 


Dagens sista jobb blev att måla fönstren. Vilket Christine skötte med glans.

Annons

6 reaktioner på ”Renovera ladan, del tretton + så ärter

  1. Pingback: Uppdatering Gråärta, bondböna och korn. | Tjörnbo

  2. Pingback: Samling vid pumpen! Och att störa ärterna. | Tjörnbo

  3. Pingback: Uppdatering Gråärt, dag 38. | Tjörnbo

  4. Pingback: Uppdatering Gråärt, dag 49. | Tjörnbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.