Gråärt, dag 138 – skörd

…Skörden av mogna ärter sker vanligen med slö lie, så att halmen rives av och nedliggande toppar ej avskäras, eller ock med släprävsa, om ärterna ligga. För att göra slåttermaskin lämplig för detta arbete kan bakom knivstången anbringas en grind av järnspröt med uppåt-böjda ändar och med avtagande längd på spröten mot skärapparatens ände, så att det skurna föres in ur skåret. Den avtagna grödan bör torka väl före inbärgningen, emedan den eljest lätt möglar. Ofta brukas att lämna ärthalmen kvar i hopar på marken för torkning, men säkrare är att uppsätta den på hässja, krakstör eller pyramider…


…samt sedan världskrigskrisen Bohusläns åkerbönor och gråärtor (»Bohusländskh delikatess»). — Denna art går bäst till på lerjord och kräver rik stallgödsling…


Förr i tiden odlade man ärter tillsammans med bönor. Bönorna växte snabbare än ärterna och blev på så sätt ett stöd åt ärten. Efter att vi sått bönor tillsammas med ärt, störade vi upp ärterna när de började växa till sig. Man kan säga att ärterna blev hässjade och klara under resans gång. Vi behövde inte slå dem och hänga dem på en »kragemärr».

20160913_165058726_iosSkörden löstes på följande vis. Hösvansen hängdes på traktorn, jag skar av alla hässjetrådar och tog bort hässjestörarna och backade sedan sakta in med hösvansen nära marken i ärt-buskaget. Höjde hösvansen försiktigt och skar av den växtlighet som fortfarande hade kontakt med marken med en lie. Körde sedan in hösvansen på logen.

20160913_165110488_ios

Här syns ett stort snår med bruna, snustorra ärtor. Notera den fina bönan mitt bland ärterna.

 

20160913_165913446_ios

Ett lass med gråärt på hösvansen. Eller skall man skriva ärtsvansen?

 

Hösvansen avställt på logen tillsvidare

Hösvansen avställt på logen tillsvidare

 


Det är några rader kvar att skörda. De sista raderna har fårstängsel i sig som klättervägg åt ärterna. Bondbönorna tog slut och här är endast gråärt. Det börjar att se tomt ut.

20160913_172722746_ios

 Mer om gråärt, bondböna och humle läser man här!

Sådd, dag 1, läs här.

23 dagar efter sådden, läs uppdatering här!

38 dagar efter sådden, läs uppdateringen.

49 dagar efter sådden.

Om att störa ärterna, läs här!

Gråärt och bondböna, dag 78

Profwsmakning af Bondböna, dag 92.

Tillagning av gråärt, dag 125

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.