Renovera ladan, del tjugotre

Arbetet med att färdigställa en mindre betongplatta i ladan fortskrider enligt plan. Det tog ungefär fem timmar att i maklig takt få lagt ut 20 kvadratmeter betong och slättat till. Förarbetet under veckodagarna tog ungefär två till tre timmar, det vill säga att gräva och jämna till, att få bort en stor sten och att lägga ut Platon- och armeringsmattor.

Här har den arkeologiska utgrävningen påbörjats.


Platonmatta utlagt och utlägg av armering påbörjad. Ett tips är att minst två armeringsrutor bör överlappa varandra vid skarvarna.


På botten lade vi en Platonmatta (dvs en plastmatta som brukar användas som fuktspärr vid dränering av t.ex hus) eftersom botten består av jord, och inte är uppfyllt med sten och makadam som resten av betong-logen. På spärren lades sedan armeringsmattor för att få lite stabilitet i betongen.

Cementen bör fylla mellanrummen mellan sandkornen och cementbruket mellan stenarna för att sammanbinda dem, och därför går det åt mer cement, ju finare sanden är och mer bruk, ju mindre stenarna är. Därför sparas cement i betong, om stenarna är olika stora, då mellanrummen mellan de större stenarna delvis fylls av småsten, så att mindre hålrum återstå för cementbruket. Sanden bör vara ren och skarpkantig; stenen bör ha rena ytor, men såväl naturlig sten som singel (slagen sten) eller blandning av båda dessa kan användas.


Till betong
 blandas först cement och sand som till cementbruk, varefter man blandar massan med den väl rensköljda stenen under påstrilning av vatten. Ett väldigt vanligt fel är att man tar alldeles för mycket vatten och då har man blandat till sig en trevligt välling som man lika gärna kan hälla ut, eller så får man dosera mera cement. De vanligaste proportionerna för betong är cement, sand och sten i förhållande 1:2:3 till 1:6:8.


 Renoveringshistorik
Del ett – riva lite på väggen
Del två – göra en gjutform
Del tre – om logen, cement och betong
Del fyra – limträbalk samt gjutning
Del fem – småpill
Del sex – mer gjutning
Del sju – ännu mer gjutning
Del åtta – påbörja ny loge
Del nio – lägga loge-golv och montera limträbalk
Del tio – stötta upp och bygga vägg
Del elva – bygga porten
Del tolv – fönstertittande
Del tretton – måla grundfärg

Del fjorton – måla ladan
Del femton – lägga sten
Del sexton – nya lämmar
Del sjutton – måla lämmar och gaveln
Del arton – nytt golv på spannmålsrännet
Del nitton – Lägga golv på övre rännet
Del tjugo – Dra ny el i ladan

Del tjugoett – Bila sönder betonglogen
Del tjugotvå – Gjuta ny loge

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.