Renovera ladan, del 26 – Förstärka schwjilla

Det vore nog en bra idé att förstärka stenfoten – schwjilla – lite ytterligare innan vi påbörjar arbeitet med att gjuta en betongplatta i ladan. I höstas gjorde vi om en del av logen för att sedan gjuta en platta åt fåren. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer alltså arbetet att fortsätta med att få ett bättre golv i betong, än stampat jordgolv i den gamla ladan. Helst bör det vara färdigt innan midsommar, d.v.s när slåttern börjar dra igång. Planen är att även i år lagra höbalarna i denna del av ladan. Och då hade det varit trevligt med ett plant golv som skulltorken kan härbärgera uppå.

Schwjilla – stenfoten – behöver rättas till

Jag och Holger spikade ihop ett par gjutformar, tombolan rullades fram och betongen blandades. Det gick åt runt tio skottkärror med betong för att fylla formarna.


Tegelsten är bra att ha

Nästa steg var att blanda till murbruk för att få ordning på väggen. Jag hämtade sparad bra-att-ha-tegelsten som fanns uppstaplade i en av maskinhallarna. För att det inte skall gå åt så mycket murbruk är det bra att fylla tomrummet mellan stenarna med något och i det här fallet gjorde den sparade tegelstenen sitt. Murbruket blandades för hand med och fick snart sin perfekta konsistens – någonstans mellan vaniljsås och pannkakssmet. Det gäller att dosera väldigt försiktigt med vattnet, det är lätt att hälla i för mycket vatten och då måste man kompensera med mera bruk. Är man ny på detta lär man sig snart. Wiggo och Elin ville vara med och klena bruk mellan stenarna, och än en gång förvånades jag över hur otroligt väl och bra en fyraåring respektive sjuåring kan utföra ett arbete. Det var faktiskt inte mycket alls som jag behövde rätta till efterhand.

Det ser i varje fall bättre ut än innan


Wiggo har redan börjat med nästa punkt på schemat – att plana golvet. Här bryter han upp ett par rätt rejäla schwillestenar som har varit grund för någon gammal byggnad någon gång i tiden. Ingen nu levande vet vad som har stått på denna plats, men det går att se byggnader utritade på de gamla kartorna.Renoveringshistorik

Del ett – riva lite på väggen

Del två – göra en gjutform

Del tre – om logen, cement och betong

Del fyra – limträbalk samt gjutning

Del fem – småpill

Del sex – mer gjutning

Del sju – ännu mer gjutning

Del åtta – påbörja ny loge

Del nio – lägga loge-golv och montera limträbalk

Del tio – stötta upp och bygga vägg

Del elva – bygga porten

Del tolv – fönstertittande

Del tretton – måla grundfärg

Del fjorton – måla ladan

Del femton – lägga sten

Del sexton – nya lämmar

Del sjutton – måla lämmar och gaveln

Del arton – nytt golv på spannmålsrännet

Del nitton – Lägga golv på övre rännet

Del tjugo – Dra ny el i ladan

Del tjugoett – Bila sönder betonglogen

Del tjugotvå – Gjuta ny loge

Del tjugotre – Gjuta en platta

Del tjugofyra – Måla, måla, måla

Del tjugofem – Ett överarbetat stall?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.