Renovera ladan, del 25 – Ett överarbetat stall?

Diskussionerna gick höga gällande om man skulle ha det enkla valet att investera i järngrindar för att bygga ihop en fålla på den nya betongplattan, eller om man skulle ta det billigare alternativet genom att bygga själv i trä, med egensågat virke. Tillslut föll valet på det billiga alternativet. Visserligen är det mera jobb att såga och förädla virke, men det kanske kommer att se snyggare ut på något sätt? Blir det inte bra kan man ju alltid ta fram motorsågen och köpa järngrindar i efterhand.

Som jag skrev om i Renovera ladan, del 21, pressade vi upp en rejäl planka under taket, för att kunna ta bort en stötta. Denna stötta var innan ladan byggdes ut 1942, hörnstöttan för gamla ytterväggen.


Plankan är ungefär sex meter lång och vägde runt 60 kilo. Det var bara att ta plankan på axeln, klättra upp för stegen och vidare ut på den tillfälliga byggnadsställningen, bestående utav tre grova granplankor, tillverkade på 1960-talet, och tillfälligt skruva fast plankan i takstolen.

Tumstock, fasta nycklar, hammare, borr, gängstänger, brickor och muttrar. Allt man behöver för att förstärka en takstol. Här sitter jag på den tillfälliga byggnadsställningen, 3 meter upp.


Efter att mer eller mindre konstant svärande tillslut fått plankan på plats med hjälp av en kil och rejäl slägga, var det bara att borra igenom den gamla stocken och den nya plankan och få fast gängstängerna. Vi satte en per stång per meter planka. Ungefär.


Plankan går mot ytterväggen fick en rejäl stötta under sig, samt en rejäl träbit vid sidan. Spikplattor skruvades fast på ena sidan och jag skulle bli ytterst förvånad om konstruktionen skulle vandra någonstans.

 Nästa
steg var att måla betongplattan med dammbindare och bygga en tillfällig tork med hjälp av en byggfläkt och några presenningar. När ytan var torr var det dags att lägga dit en tung och redig schwjille-stock, ungefär 6, 20 lång.

Betongen målad med dammbindare och grundstocken lagd


Holger hade tillbringat en vardag med att förädla granarna från Smens plats  och granarna från Kalvhagen till passande dimensioner. Efter att ha tagit mått och hittat passande stockar, satte vi upp tre stockar på rak linje. Tre meter mellan stockarna.


Det var dags att skruva upp brädorna och bygga grindar på långsidan. Efter någon timme såg det ut så här. Tanken är att varje 3 meters grind skall ha fyra gångjärn, ett i varje hörn. Dessa grindar skall inte gå att öppna likt en konventionell grind, utan skall endast kunna häktas av och ställas åt sidan, när det är dags att mocka ut gödseln.


När långsidan var färdig fortsatte vi med den kortsida som vetter emot logen. Tanken är att grindarna på kortsidorna skall gå att öppna som vanliga grindar.

Här ser vi en pensionär som behöver något att göra på dagarna och generationen efter mig som klättrar på grinden. Den yngre har tjatat om djurhållning igen – ”Som det var när du var liten, pappa”.


När man sågar virke på sin Logosol-såg kan man ibland hitta intressanta ting. Väl inkapslad i en gran satt en jaktkula i kaliber 6,5×55.


Jag skaffade boxlås och en vad jag tyckte var en barnvänlig skjutregel. Wiggo klämde sig vid första försöket att öppna grinden. En pivothjul med broms monterades på grindarna på kortsidorna för att lättare kunna öppna. Boxlåsen sattes på grinden på kortsidan som vetter mot en av portarna ut. Dubbla lås så att inga små fingrar skulle kunna öppna av misstag.

 Piss och träck fräter. Förr när det var mer vanligt att binda upp djur (kor) i lagårn/stallet målade man ofta stenfoten med mörk färg (röd eller svart) och högre upp målade man vitt. Den mörka färgen dolde lite av all skit som flög omkring när korna viftade på svansarna och den vita färgen reflekterade ljuset så att det räckte med en 40-wattare.

 

K-plyfa är bra till mycket

För att skydda väggen var det lika bra att montera upp konstruktionsplywood, K-plyfa. Efter mycket dividerande om vi skulle följa stenfoten (schwjilla’) och sätta skivan ovanpå denna så att det blir en rak linje, eller möjligtvis sätta skivorna rätt på väggen och då få en kant vid stenfoten, kom vi till sist fram till att det var enklast att regla skivorna raka och räta genom det första förslaget, rätt på stenfoten. Vi sågade reglar, mätte, använde slaglina, svor, mätte lite till, högg med hammare och järn och till sist var ni nöjda. Nackdelen  med denna lösning var att vi bygger en resonanslåda. Vad händer om kommande kreatur tycker det är kul att dunka huvudet i väggen?  Då kommer grannen att ligga vaken och undra när rockkonserten slutar. Dunk-dunk-dunk-dunk. Eftersom man inte kan spara på allt bra-att-ha i all evighet, var det nu den perfekta stunden att göra sig av med gammal isolering i form av gullfiber och frigolit.

Egentligen fyller isoleringen ett annat syfte än att dämpa ljud. Det är bra om djuren (oavsett djurslag) har det dragfritt upp till 1,5 meter. Man vet aldrig om det skulle komma någon beskäftig jävel och ha synpunkter.


Helt onödigt egentligen, men jag tror ändå det blir en fördel i längden. Det enda stället det kunde bli drag från tidigare var egentligen denna yttervägg. Alla andra ställen på lagårn går att stänga till lätt.

 


Slutresultatet blev rätt okej ändå. Jag har inte bestämt om jag ska fortsätta upp med ytterligare plyfa så att väggen blir slät mot taket eller om det skall vara som det är för tillfället.

Kom till och med ihåg att inte lägga grundstocken precis i kanten på betongplattan, eftersom det är bra att ha något att dra skrapbrädan på när vi fortsätter gjuta platta senare i vår


På mittenstolpen spikade jag upp två utav de gamla spikarna jag köpte 2016 när byggnadsvårdshandeln på Sundsby Säteri lade ner.

 


Vad återstår nu? Att bestämma vad man ska ha för djur. Personligen skulle jag vilja ha kor igen, gärna någon gammal lantbruksras. Eller möjligen någon nyare. Varför inte Dexter? Det är Europas minsta koras med en mankhöjd på 1 meter. Linderödssvin är ju även den en hotad lantbruksras. Har ju köpt stalljournal för gris ifall att. De andra har fått för sig getter…

 Renoveringshistorik

Del ett – riva lite på väggen

Del två – göra en gjutform

Del tre – om logen, cement och betong

Del fyra – limträbalk samt gjutning

Del fem – småpill

Del sex – mer gjutning

Del sju – ännu mer gjutning

Del åtta – påbörja ny loge

Del nio – lägga loge-golv och montera limträbalk

Del tio – stötta upp och bygga vägg

Del elva – bygga porten

Del tolv – fönstertittande

Del tretton – måla grundfärg

Del fjorton – måla ladan

Del femton – lägga sten

Del sexton – nya lämmar

Del sjutton – måla lämmar och gaveln

Del arton – nytt golv på spannmålsrännet

Del nitton – Lägga golv på övre rännet

Del tjugo – Dra ny el i ladan

Del tjugoett – Bila sönder betonglogen

Del tjugotvå – Gjuta ny loge

Del tjugotre – Gjuta en platta

Del tjugotre – Måla, måla, måla

Annons

2 reaktioner på ”Renovera ladan, del 25 – Ett överarbetat stall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.