Renovera ladan, del 30 – »Koghuset»- Nytt golv

Efter att ha rivit ner tre fjärdedelar utav det gamla koghuset, och gjort en ny stenfot, påbörjades arbetet med att gå igenom alla de bjälkar, reglar, brädor och plankor som sågades med Logosågen under vintern -17/18. En ny hörnstock sattes upp och sedan åkte nya golvbjälkar med av bara farten. (Träden hade vi tagit ner från Långemyra). Eftersom folk envisades med att bygga så lågt som möjligt förr i världen, mest för att spara virke och minska värmekostnaderna, passade inte originaltakhöjden riktigt för oss högresta, moderna Tjörnbor. Så vi satte de nya golvbjälkarna ungefär 40 centimeter högre än de gamla bjälkarna. Måtten mellan bjälkarna blev lite speciellt – i det gamla golvet var det utsågat ett rektangulärt hål, så man kunde komma upp på loftet via en stege. Det gamla golvet bars upp av fem bjälkar. Det nya bärs upp av fyra bjälkar.

Nytt virke uppsatt


Eftersom vi hade rivit ur det gamla golvet, fick vi lägga nytt. Det nya golvet blev utav slätspontad gran (28×120). Givetvis skall det vara en lucka i det nya golvet, precis som i det gamla, dock får själva positionen på hör´t (hålet) ändras lite.

 


De olika vätskorna samlas nu i passande förhållanden. Skall man bereda öl af alltid samma beskaffenhet, måste man noga iakttaga, att vörten städse har samma halt af upplösta ämnen. Af ölets hufvudsakliga beståndsdelar, maltextrakt och alkohol, uppstår den senare af vörtens socker, och det i sådant förhållande, att två procent socker i vörten gifva en procent alkohol i det färdiga ölet. Det är således en vigtig uppgift för ölbryggaren att rätt kunna bestämma vörtens halt af socker. Detta sker med tillhjelp af sackarometern, ett slags areometer. Erfarenheten har visat, att vörten måste först kokas någon tid, innan han försättes i jäsning.

Genom ångans användande har man kunnat åstadkomma större renlighet i brygghusen/kokhusen, hvilka fordom i detta afseende lemnade mycket öfrigt att önska.

 

-Uppfinningarnas bok, Femte bandet, Det dagliga lifvets kemi, 1874Det tog någon timme med pillande och figursågande innan alltsammans började likna ett golv. Hela projektet började kännas en smula överarbetat för ett gammalt brygghus (?).

Nytt golv


Elin var gärna med och hjälpte till. Fönsterna och plogarna i bakgrunden skall väck. Vissa ska till soptippen, vissa blir omlokaliserade på går’n.Sedan var det dags att städa undan gamla fönster m.m, och när det var gjort sågade vi upp taket mellan brygghuset och ladan och öppnade upp tillräckligt för att kunna sätta in en gammal spegeldörr (som legat och vilat i många år på ett ränne).


Dörren är röd på utsidan och vit på insidan. Färgen har bibehållit sin lyster rätt bra genom årens lopp, och jag får fundera på om något utöver en ordentlig rengöring behöver göras.


Det har alltid suttit en dörr på loftväggen ut mot gården. Vad man haft uppe på loftet i gamla tider är det ingen som minns, men gissar på spannmål eller någonting man kunde lossa från en kärra, och få rätt upp på loftet. På fotografiet från 1958 är loftdörren målad i färgen gull’ockra.


Gården 1958 –  den gula loftdörren skymtas mellan mangårdsbyggnaden och »koghuset» vid uppfarten


Fotografi på gården under tidigt 1970-tal. Här syns den gula loftdörren bättre

 


Originaldörren sparades och målades om till rött, samma färg som väggen.


Fönstren skall skrapas, taket skall fixas till, väggen skall grejas.Nästa steg blir att få klart ytterväggen och göra en dörr.

Filten på ovanvåningen blev ett tillfälligt vindskydd för barnen som prompt skulle leka lite i sin nya lekstuga


Det grå murbruket över den vita murstenen till höger visar hur mycket taket höjts. På plankan över fönstren ser man mindre, ljusa märken som visar var de gamla golvbjälkarna satt


Renoveringshistorik

Del ett – riva lite på väggen

Del två – göra en gjutform

Del tre – om logen, cement och betong

Del fyra – limträbalk samt gjutning

Del fem – småpill

Del sex – mer gjutning

Del sju – ännu mer gjutning

Del åtta – påbörja ny loge

Del nio – lägga loge-golv och montera limträbalk

Del tio – stötta upp och bygga vägg

Del elva – bygga porten

Del tolv – fönstertittande

Del tretton – måla grundfärg

Del fjorton – måla ladan

Del femton – lägga sten

Del sexton – nya lämmar

Del sjutton – måla lämmar och gaveln

Del arton – nytt golv på spannmålsrännet

Del nitton – Lägga golv på övre rännet

Del tjugo – Dra ny el i ladan

Del tjugoett – Bila sönder betonglogen

Del tjugotvå – Gjuta ny loge

Del tjugotre – Gjuta en platta

Del tjugofyra – Måla, måla, måla

Del tjugofem – Ett överarbetat stall?

Del tjugosex – Förstärka schwjilla

Del tjugosju – Golvet färdigt!

Del tjugoåtta – Bredda uppfarten vid kokhuset

Del tjugonio – Stenarbete vid kokhuset

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.