Nu när »Koghuset» är färdigrenoverat (eller i varje fall nästan färdigt, det återstår att korta taket på gaveln), kände jag att det började bli dags att aktivera en utav grannarna. Förra sommaren påbörjades arbetet med att byta ut den gamla elen i ladan, ett arbete som tog ungefär en vecka i anspråk med ny elcentral, armaturer, kabel och allt annat ny el innebar. När vi slutade med korna 1990, stängdes även vattnet av och de gamla järnrören togs ur bruk och togs bort. När frostnätterna kommer får man vara vaksam på att det inte blir isbildning i fårens vattenho, så tillsammans med ny el, var det lika bra att installera en vattenkopp med värmeslinga, samt en ny, livsmedelsklassad 1-tums vattenslang. Gamla fiskelådor – här i frigolit – fick tjäna som isolering och sedan återanvändes en gammal plyfa. På skivan skulle det sättas upp el-grejer och vatten.
”De viktigaste kraven på belysning äro: tillräcklig belysningsstyrka, någorlunda jämn, ej för skuggrik ljusfördelning samt bländningsfrihet. Vanligen kan lokalen i sin helhet icke belysas lika starkt som själva arbetsplatsen. Man skiljer därför på allmänbelysning och platsbelysning. En lämplig ljusfördelning utan bländningsrisk kan icke uppnås enbart med lampor. Själva armaturen, i vilken lampan sitter, måste vara utförd på ett sätt som passar för ändamålet. Rätt val av armatur för varje belysningsuppgift är därför av
största betydelse.Vid vanlig belysning bör själva lampan icke synas. Den inneslutes därför allt oftare i en vit glaskupa av klotform eller liknande, genom vilken ljuset fördelas över en större, icke bländande yta. Om ljuset önskas kastat huvudsakligen i en viss riktning, kompletteras
kupan med en reflekterande skärm.Färgen hos tak och väggar inverka betydligt på belysningseffekten. Ljus färg är fördelaktig.”
-Svenskt lantbrukslexicon, 1941.
Diverse förpackning låg lite här och var under arbetets gång.
Fähuset (”Fauwset‘), – numera verkstad/garage, där det en gång i tiden bodde en häst, fyra-fem kor och tre-fyra grisar, fick sig en välbehövlig överhalning gällande belysning. De gamla armaturerna plockades ner och nya fräscha, brandklassade armaturer sattes upp. Nya kopplingsdosor och kabel med korrekt IP-klassning drogs. Kokhuset fick dubbeluttag under varje fönster och brytare innanför varje dörr. Har dock inte valt någon takbelysning ännu.
När elarbetet var klart färdigt för denna gång var det dags att dra vattenslang.
Vattnet kommer från två brunnar i trädgården, in till källaren och vidare genom ett nergrävt rör under gårdsplanen, in mot ”Fähuset”. Där kopplade vi på den nya slangen.
Slangen drogs upp genom taket och följde takbjälkarna och sedan blev det en sväng över takstolen och ner mot får-fållan.
Vattenkoppen monterades ihop och vi mätte och gissade att häääär blir nog lagom höjt för djura‘.
Det snickrades på ett skydd av trä för koppens värmeslinga och vattenslangen. Djur gillar att klia sig mot det mesta som kan gå sönder.
En gammal sillåda i frigolit får tjäna som isolering/skydd för kopplingarna och transformatorn tills jag kommit på någon snyggare lösning. På plyfan sitter nu då en brytare för djurens nattlampa, ett dubbeluttag för 230 V, en brytare för värmeslingan i vattenslangen, en kopplingsdosa. Den svarta klumpen är en transformator med en säkring på, enbart för vattenkoppens värmeslinga, och till vänster sitter en tappkran för vatten.
Nu får vi se vad nästa projekt blir.
Renoveringshistorik
Del ett – riva lite på väggen
Del två – göra en gjutform
Del tre – om logen, cement och betong
Del fyra – limträbalk samt gjutning
Del fem – småpill
Del sex – mer gjutning
Del sju – ännu mer gjutning
Del åtta – påbörja ny loge
Del nio – lägga loge-golv och montera limträbalk
Del tio – stötta upp och bygga vägg
Del elva – bygga porten
Del tolv – fönstertittande
Del tretton – måla grundfärg
Del fjorton – måla ladan
Del femton – lägga sten
Del sexton – nya lämmar
Del sjutton – måla lämmar och gaveln
Del arton – nytt golv på spannmålsrännet
Del nitton – Lägga golv på övre rännet
Del tjugo – Dra ny el i ladan
Del tjugoett – Bila sönder betonglogen
Del tjugotvå – Gjuta ny loge
Del tjugotre – Gjuta en platta
Del tjugofyra – Måla, måla, måla
Del tjugofem – Ett överarbetat stall?
Del tjugosex – Förstärka schwjilla
Del tjugosju – Golvet färdigt!
Del tjugoåtta – Bredda uppfarten vid kokhuset
Del tjugonio – Stenarbete vid kokhuset
Del trettio- Nytt golv i kokhuset