Renovera ladan, del 34 – ny dörr till stallet

Dörren till stallet gjordes utav återvunnet virke från grannens lagård, under åren 1942/43. Med hjälp av tidens gång har dörren hängt sig mer och mer och det blev en vanesak att ta ett stadigt grepp  handtaget och bestämt dra upp dörren över stenhällarna.  En dag tröttnade jag på dörren och ryckte till lite för hårt, och det var ju högst förargligt.

Lite senare var 1 tums, spontade granbrädor införskaffade – samma virke som golvet i kokhuset, och jag letade upp färghinken med gullockra’. Det kanske är att ta i med 1-tums hård gran, men det kan vara bra att ha, dels för isoleringens skull, samt att dörren borde stå pall ifall tuppen blir förbannad och försöker sparka sig ut.

Den nya dörren bars ner i den varma källaren och målades under ett par dagars tid. Egentligen behövdes dörren inte målas, men lite färg piggar alltid upp. Det matchar ju resten av lämmar, portar och luckor.

Den gamla dörren målade jag vit för många år sedan. Jag minns inte vilken färg det var från början. Kanske naturfärgad? Kanske falu-röd? Den var i varje fall konstruerad av spontat virke typ innertak, med påspikad dåtidens ASFA-board som isolering. För en del år sedan byggde vi om nergången till stallet. Sett ur den aspekten var folk inte riktigt kloka förr i tiden! Vad hade det spelat för roll att lägga på en, enda stock till? Allt skulle sparas på och vara så lågt i tak som möjligt. Dörren fick en tillfällig höjning i form av en plyfaskiva.

Original-nergången/dörren var runt 180 cm, så man fick alltid böja på nacken när man skulle kliva ner till djuren. Nu är både dörren och nergången 200 cm. Skönt.


Jag köpte nya gångjärn. Egentligen hade jag tänkt att återanvända de gamla, smidda, svarta järnen. Men de var lite för korta och jag funderade på om de skulle orka bära upp den nya, tyngre dörrens vikt utan att sätta sig på svaj efter ett tag.

Montering av gångjärn


Sedan togs den gamla dörren bort, och den nya dörren sattes upp.

Rockad av dörrar


I vanlig ordning tycker jag i viss mån, ifall det går, om att återanvända vissa saker. I detta fall behöll jag den gamla haspen och det gamla handtaget, perfekt utformat av en gren för länge sedan. Visserligen var handtaget maskätet, men många generationers handsvett hade slipat, format och härdat träet till en sådan hållfasthet, att maskhålen inte spelade någon roll. Det enda smolket i bägaren var att ena fästet på handtaget hade gett sig, och hålet för spiken var sönder. Jag var på väg att kasta handtaget när jag fick en idé om att fixa till det med lite kemiskt trä. Och det gick bra. Rengöring, härdning, putsning och olja in med linolja.


Ny dörr. Borde hålla i 77 år.


Renoveringshistorik

Del ett – riva lite på väggen

Del två – göra en gjutform

Del tre – om logen, cement och betong

Del fyra – limträbalk samt gjutning

Del fem – småpill

Del sex – mer gjutning

Del sju – ännu mer gjutning

Del åtta – påbörja ny loge

Del nio – lägga loge-golv och montera limträbalk

Del tio – stötta upp och bygga vägg

Del elva – bygga porten

Del tolv – fönstertittande

Del tretton – måla grundfärg

Del fjorton – måla ladan

Del femton – lägga sten

Del sexton – nya lämmar

Del sjutton – måla lämmar och gaveln

Del arton – nytt golv på spannmålsrännet

Del nitton – Lägga golv på övre rännet

Del tjugo – Dra ny el i ladan

Del tjugoett – Bila sönder betonglogen

Del tjugotvå – Gjuta ny loge

Del tjugotre – Gjuta en platta

Del tjugofyra – Måla, måla, måla

Del tjugofem – Ett överarbetat stall?

Del tjugosex – Förstärka schwjilla

Del tjugosju – Golvet färdigt!

Del tjugoåtta – Bredda uppfarten vid kokhuset

Del tjugonio – Stenarbete vid kokhuset

Del trettio- Nytt golv i kokhuset

Del trettioett- Fönster och dörr i kokhuset

Del trettitvå- Småplock i kokhuset

Del trettitvå- El och vatten

Annons

En reaktion på ”Renovera ladan, del 34 – ny dörr till stallet

  1. Pingback: Renovera ladan, del 35 – Måla om | Tjörnbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.