Jag hann inte att ta igen mig mer än en kvart, innan morbror Holger greppade en skyffel och började att bearbeta jordlagret invid den nyss renoverade väggen. Jag var rätt trött, men blev som vanligt smått förundrad över att Holger inte var trött efter att vi snickrat upp en ny vägg under större delen av dagen. Å andra sidan fyller Holger 75 år till hösten och har snickrat i drygt 61 år samtidigt som han jobbat med gården. Utöver det hade han hjärtat på utsidan kroppen när fältskären meckade med en kärlkrans/klaff-operation för två år sedan. Vid hemkomsten orkade han knappt gå till postlådan, men efter sex månader var det skutt i bergen och hammaren var åter som en naturlig del av handen, och under den varmaste sommaren på länge, lastade vi runt 3,000 höbalar med högafflar på kärror och stuvade in i ladan, och han påstår att han har mer ork nu än när han var 40 år.
Efter att grävt ut och schaktat bort ungefär 1,500 kilo jord började den arkeologiska utgrävningen att likna något. En del järnskrot samt gamla parfymflaskor hittades och samlades på hög. Lustigt nog låg det mesta vid tröskeln invid den gamla ingången till vedboden (genom nuvarande uterum) – kanske hade det blivit liggande i en ”bra-att-ha”-hög, kanske var det gammal vana eller vidskepelse att man hade lagt massa järn och stål under tröskeln, för att hålla oknytt borta?
Ett par dagar senare när jag kom till gården, hade Holger grävt fram dräneringsslangen som går tvärs över gården och kopplat på och gjutit fast en spygatt (golvbrunn utan vattenlås), ordnat med fuktspärr i form av platonmatta, armeringsmattor, armeringsfötter, cement och gjutsand. Allt var redo för att gjuta.
Totalt tog det ungefär 11 timmar att fixa en betongplatta – blanda betong, avbrott för att leka med barnen, skotta sand, avbrott att hämta Elins kanin, köra betong i tippkärra, avbrott att leka med barnen, blanda mer betong, köra traktor med barnen, skotta sand.

Betongplattan är färdig. Trappsteget blev till på grund av att dräneringslangen ligger grunt i änden under underytterväggen mot uterummet, och djupt i andra änden. Nivåskillnaden har varit sedan 1943 då ladan byggdes ut. man ansåg det onödigt att gräva ut golvet i nivå hela vägen – det skulle ju ändå en byggnad för hö. Den uppmärksamme märker att vi spikat på masonitskivor på väggen mot uterummet. Dels blir det lite snyggare, dels håller det tätt mellan stockarna. Sista steget var att gjuta tätt mot syllarna.
Efter att ha vattnat betongen i en vecka för att det inte skulle brinna för fort, ansåg jag att allt var klart för att åter parkera spannmålskärran. Lägger in en före-bild (innan ny vägg, masonit och golv) och en efter-bild. Jag tycker att det blev rätt bra ändå.
Renoveringshistorik
Del ett – riva lite på väggen
Del två – göra en gjutform
Del tre – om logen, cement och betong
Del fyra – limträbalk samt gjutning
Del fem – småpill
Del sex – mer gjutning
Del sju – ännu mer gjutning
Del åtta – påbörja ny loge
Del nio – lägga loge-golv och montera limträbalk
Del tio – stötta upp och bygga vägg
Del elva – bygga porten
Del tolv – fönstertittande
Del tretton – måla grundfärg
Del fjorton – måla ladan
Del femton – lägga sten
Del sexton – nya lämmar
Del sjutton – måla lämmar och gaveln
Del arton – nytt golv på spannmålsrännet
Del nitton – Lägga golv på övre rännet
Del tjugo – Dra ny el i ladan
Del tjugoett – Bila sönder betonglogen
Del tjugotvå – Gjuta ny loge
Del tjugotre – Gjuta en platta
Del tjugofyra – Måla, måla, måla
Del tjugofem – Ett överarbetat stall?
Del tjugosex – Förstärka schwjilla
Del tjugosju – Golvet färdigt!
Del tjugoåtta – Bredda uppfarten vid kokhuset
Del tjugonio – Stenarbete vid kokhuset
Del trettio- Nytt golv i kokhuset
Del trettioett- Fönster och dörr i kokhuset
Del trettitvå- Småplock i kokhuset
Del trettiotre – El och vatten