Renovera ladan, del 37 – nytt golv vid norra gaveln

Jag hann inte att ta igen mig mer än en kvart, innan morbror Holger greppade en skyffel och började att bearbeta jordlagret invid den nyss renoverade väggen. Jag var rätt trött, men blev som vanligt smått förundrad över att Holger inte var trött efter att vi snickrat upp en ny vägg under större delen av dagen. Å andra sidan fyller Holger 75 år till hösten och har snickrat i drygt 61 år samtidigt som han jobbat med gården. Utöver det hade han hjärtat på utsidan kroppen när fältskären meckade med en kärlkrans/klaff-operation för två år sedan. Vid hemkomsten orkade han knappt gå till postlådan, men efter sex månader var det skutt i bergen och hammaren var åter som en naturlig del av handen, och under den varmaste sommaren på länge, lastade vi runt 3,000 höbalar med högafflar på kärror och stuvade in i ladan, och han påstår att han har mer ork nu än när han var 40 år.

Gångjärn och beslag, samt förskäret till en hästplog

Efter att grävt ut och schaktat bort ungefär 1,500 kilo jord började den arkeologiska utgrävningen att likna något. En del järnskrot samt gamla parfymflaskor hittades och samlades på hög. Lustigt nog låg det mesta vid tröskeln invid den gamla ingången till vedboden (genom nuvarande uterum) – kanske hade det blivit liggande i en ”bra-att-ha”-hög, kanske var det gammal vana eller vidskepelse att man hade lagt massa järn och stål under tröskeln, för att hålla oknytt borta?


Ett par dagar senare när jag kom till gården, hade Holger grävt fram dräneringsslangen som går tvärs över gården och kopplat på och gjutit fast en spygatt (golvbrunn utan vattenlås), ordnat med fuktspärr i form av platonmatta, armeringsmattor, armeringsfötter, cement och gjutsand. Allt var redo för att gjuta.


Totalt tog det ungefär 11 timmar att fixa en betongplatta – blanda betong, avbrott för att leka med barnen, skotta sand, avbrott att hämta Elins kanin, köra betong i tippkärra, avbrott att leka med barnen, blanda mer betong, köra traktor med barnen, skotta sand.

Elin och kaninen Fiffi


Wiggo hjälper till


Barnen sover i traktorn. En i sätet och en på golvet.Till slut blev gjutningen färdig och det tråkigaste jobbet tog vid – att skura plattan.


Betongplattan är färdig. Trappsteget blev till på grund av att dräneringslangen ligger grunt i änden under underytterväggen mot uterummet, och djupt i andra änden. Nivåskillnaden har varit sedan 1943 då ladan byggdes ut. man ansåg det onödigt att gräva ut golvet i nivå hela vägen – det skulle ju ändå en byggnad för hö. Den uppmärksamme märker att vi spikat på masonitskivor på väggen mot uterummet. Dels blir det lite snyggare, dels håller det tätt mellan stockarna. Sista steget var att gjuta tätt mot syllarna.


Efter att ha vattnat betongen i en vecka för att det inte skulle brinna för fort, ansåg jag att allt var klart för att åter parkera spannmålskärran. Lägger in en före-bild (innan ny vägg, masonit och golv) och en efter-bild. Jag tycker att det blev rätt bra ändå.

Före


Efter


 

Renoveringshistorik

Del ett – riva lite på väggen

Del två – göra en gjutform

Del tre – om logen, cement och betong

Del fyra – limträbalk samt gjutning

Del fem – småpill

Del sex – mer gjutning

Del sju – ännu mer gjutning

Del åtta – påbörja ny loge

Del nio – lägga loge-golv och montera limträbalk

Del tio – stötta upp och bygga vägg

Del elva – bygga porten

Del tolv – fönstertittande

Del tretton – måla grundfärg

Del fjorton – måla ladan

Del femton – lägga sten

Del sexton – nya lämmar

Del sjutton – måla lämmar och gaveln

Del arton – nytt golv på spannmålsrännet

Del nitton – Lägga golv på övre rännet

Del tjugo – Dra ny el i ladan

Del tjugoett – Bila sönder betonglogen

Del tjugotvå – Gjuta ny loge

Del tjugotre – Gjuta en platta

Del tjugofyra – Måla, måla, måla

Del tjugofem – Ett överarbetat stall?

Del tjugosex – Förstärka schwjilla

Del tjugosju – Golvet färdigt!

Del tjugoåtta – Bredda uppfarten vid kokhuset

Del tjugonio – Stenarbete vid kokhuset

Del trettio- Nytt golv i kokhuset

Del trettioett- Fönster och dörr i kokhuset

Del trettitvå- Småplock i kokhuset

Del trettiotre – El och vatten

Del trettiofyra – El och vatten

Del trettiofem – Måla om

Del trettiosex – Ny gavelvägg

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.