Några av hyssen under 2016, del två

Vad hände under år 2016?
Det kändes som att man inte hann med så mycket under året som gick, men när man summerar projekten så blir det en hel del. Fortsättning på del ett.


Augusti
»Ju meera thet regnar säger iagh tigh
På St. Johannis Dagh/ troo tu migh/          24 Jun.
Thesz mindre Hasle-Nötter blifwa tå til/
Therföre steek Löök iagh tigh säya wil.
Eller må i theras stadh Roffuor äta/
Och ther medh Nötterne förgäta.
Är Wädret Helge-Lekame Dagh klart/
Thet betyder itt godt Åhr förvthan all Fara.»

sidor-bondepraktikan-juni-frukost-under-stora-bjorken

Jag skrev mitt första inlägg om Juni enligt bondepraktikan. Den tredje augusti påbörjade vi en ny bropost i en hage. Den femte augusti påbörjades ommålning av ladan, läs om detta i renovera ladan, del fjorton. I renovera ladan del femton lade vi sten. Den sjätte augusti målade jag frontvikterna på traktorn.  Den åttonde augusti gjorde vi nya lo-lämmar i inlägget renovera ladan del sexton. Den nionde augusti började vi bygga ett nytt jakttorn i Elins hage. Den tionde augusti skrev jag om Juli enligt bondepraktikan.  Den tolfte augusti skjöt jag in studsaren, läs inlägget om Juväret.

Den fjortonde augusti plöjde jag upp i småkollarna och förberedde vintervete.
Den femtonde augusti skrev jag om Dagar på Tjörn av Ernst Mankell. Den sjuttonde augusti skjöt jag en råbock och skrev inlägget ”Den Fallne”. Sista semesterveckan runt den 21 augusti styckade vi råbocken, skördade gråärterna (dag 125) och tog upp potatis. Den 23 augusti beskrev jag restaurationen av vårt gamla tröskverk. Den 26 augusti kom supernördinlägget om en effektiv fältarbertare (självbindarens historia.) Den 29 augusti fortsatte renovering af ladan, del sjutton, som handlar om att måla lo-lämmar och montera plåt. Månaden slutar med ett inlägg om gråärt.


September
Månaden börjar med renovera ladan, del arton. Detta beskriver när vi lade nytt golv och byggde om det gamla spannmålsrännet. Strax därefter tar renovera ladan, del nitton vid – handlar om när jag lade golv under taket för att få plats med all gammal skit kulturhistoriska klenoder. Jag skrev om efterslåtter och en död älgko, jag pressade hö och hässjade klöver, byggde tork, och körde spannmål. Dag 138 efter sådd skördades den sista gråärten.

 

Balpressen blev lagad och jag fick åter lära mig ödmjukhet, bli gudfruktig och autodidaktalt förstå balpressen när jävelskapet krånglade. Jag behövde lugna ner mig efter denna pärs och skrev om troll och bergatagen.  Jag fick (tillslut) hjälp av drängen (medans Holger låg på sjukhus) med diverse kroppsarbete som att skyffla tegel och pressa balar. Septembers sista inlägg blev långt och beskrev hur jag restaurerade självbindaren.


Oktober
Om hönsen sexliv blev ett populärt inlägg. Efteråt skrev jag augusti enligt bondepraktikan. Däggdjurens Lif var en rolig bok som fick mig att skriva gammaldags om älgar. Därefter tog nästa inlägg vid som handlade om älgjakten. Inlägget började med en dikt Ur Fridolins visor och andra dikter, 1899, av Erik Axel Karlfeldt. 


Några dagar senare kom veckorapporten om årets älgjakt. Slagslåttern och traktorn svetsades av min gode kompis Albert (som alltid ställer upp). Allt dör i Tolleby handlar om när jag hittade en död älgkalv.  Om plöjning blev ett populärt inlägg, likaså inlägget Om plogen. Avrundade månaden med september enligt bondepraktikan och inlägget om Elevator, Injektor, Halmfläkt samt balflytt.


November
I november beskrev jag oktober enligt bondepraktikan. Jag skrev ännu ett nördinlägg om plogen. Följde upp med ett lättsamt inlägg om tattare gårdfarihandlare och knallar. Efter att ha grunnat på plogen skrev jag om matjord och alfen. Visade upp mina nya stövlar (tack svärfar!).


Efter att ha besökt höstmarknaden på Sundsby säteri tyckte jag att någon borde skriva en text om säteriet. Sagt och gjort, här är del ett och del två. Efter denna jobbiga historielektion skrev jag ett inlägg om kvarnen på logen.  Efter att ha tjänat troget i 39 år, var det dags att byta däck på traktorn.


December
I december anlände ett lass grus och jag skrev ett lokal-kulturhistoriskt inlägg om Tolleby Uppegård. Jag skrev om ett inlägg om sö-huset och vi lade locket på brunnen. Julafton kom och gick och vi började att röja Smens plats, del ett. Tillslut var det dags att önska alla ett riktigt gott nytt år.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.